Despre proiect


Un proiect cu un impact real

ȘURA este un proiect cu un impact real, extrem de necesar în comunitatea Archita, un fost mândru și înfloritor sat săsesc din județul Mureș, cu peste 1.000 de locuitori sași în jurul anilor `80 ai secolului trecut. Astăzi, aici nu mai locuiesc sași. Neoficial, peste 50% din populația satului este de etnie romă, romii trăind în gospodăriile rămase goale, în urma emigrării sașilor transilvăneni. Acest sat, marginalizat spațial de restul satelor din comună, reprezintă „acasă” pentru copiii, tinerii și adulții care au perspective limitate în a-și depăși condiția socială și economică. Deși putem vorbi, în cazul Architei, de un patrimoniu cultural și natural foarte bogat și valoros, doar 40% dintre adulții din sat au o ocupație, majoritatea populației fiind inactivă.


In Archita

ȘURA va reprezenta începutul unui proces necesar de schimbare a mentalităților locuitorilor din Archita, iar acest proiect se va apleca cu precădere asupra tinerei generații. Acțiunile proiectului vor încerca să redea oamenilor optimismul și încrederea în faptul că implicarea acestora în comunitate înseamnă un lucru bun. Iar acest obiectiv va avea sorți de izbândă doar prin intervenții complementare în infrastructura comunitară, în educație și în conștientizarea celor implicați.


2008

De atunci activăm, ca Fundație, în comunitatea satului. Proiectele au fost implementate sub conceptul-umbrelă al „Satului de Sine Stătător” și au cuprins lucrări de restaurare, educație culturală și inițiative pentru susținerea economiei locale. În 2017 am pus la punct, alături de și pentru comunitate, un „Plan Strategic de Acțiune Locală” și am identificat, rând pe rând, aspectele unde e nevoie de schimbare: disparitatea socială accentuată, fragmentarea comunității, lipsa spațiilor de recreere, a implicării civice și a voluntariatului.


Solutii

Intervențiile proiectului au la bază soluții propuse chiar de localnici, iar activitățile sale dau șansa tinerei generații să practice cetățenia activă și să își dezvolte abilități de viață. Practic, îi responsabilizăm și îi încurajăm pe beneficiarii proiectului să devină cetățeni activi, cu idei, cunoștințe, inițiative și încredere mare în ei înșiși. Ne dorim, mai ales, ca oamenii să capete o viziune comună asupra binelui întregii comunități.

SURA în cifre:

9 activități ale proiectului
210 beneficiari direcți ai proiectului
25 – procentul locuitorilor de etnie romă implicați în proiect
36 – numărul lunilor de desfășurare a proiectului
240.804 euro – finanțare din partea Active Citizens Fund
30.000 euro – contribuția Fundației Mihai Eminescu Trust
250 – infografice de educație civică tipărite și distribuite

1 – șură reabilitată și refuncționalizată în spațiu comunitar
1 – teren de sport amenajat
30 – membri activi ai clubului de Activism Civic ȘURA
1 – grădină tematică amenajată
2 – brunch-uri organizate
2 – evenimente „Ziua Comunității Archita”
45 – ateliere pentru copii, tineri și adulți

Implica-te!