Comunicat de presă
Mihai Eminescu Trust lansează campania de incluziune socială
”In-clus. Ex-clus. Când o silabă schimbă destine.”
Luni, 20 noiembrie 2023, Sighișoara: Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) prin proiectul său derulat în satul Archita, „ȘURA – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă”, lansează campania de incluziune socială „In-clus. Ex-clus. Când o silabă schimbă destine.” Aceasta se desfășoară în perioada 20 – 29 noiembrie 2023, pe paginile de social media ale Fundației (https://www.facebook.com/MihaiEminescuTrust) și ale proiectului (https://www.facebook.com/LaboratorSURA).
Incluziunea socială este o parte din viețile noastre și ne afectează direct sau indirect pe noi toți. Fie că vorbim de Tanti Petruța, vecina noastră rămasă singură și fără niciun ajutor, ori de Camelia, doamna care e de mult timp șomeră și nu reușește să se reangajeze sau de David, un băiat rom tare isteț cu care vecinii lui nu se îndeamnă să se joace, pe motiv că are hainele vechi și nu foarte curate.
Incluziunea socială se referă la toate persoanele care aparțin grupurilor vulnerabile: persoane cu dizabilități, cele care au un nivel scăzut de școlaritate, din zone marginalizate ori persoane aflate în perioada de reintegrare socială, persoane consumatoare de droguri sau victime ale traficului de ființe umane.
La 14 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, rata riscului de sărăcie sau excluziune socială pentru categoria de vârstă de peste 65 de ani era de 33,9% în România, față de rata europeană de 18,7%. Dincolo de cifre și statistici, numere și calcule rigide, în spatele fiecărei date se află suflete care se frământă, suflete ca ale noastre. 84% dintre copiii care aveau părinți cu un nivel de educație scăzut se aflau în urmă cu trei ani, la risc de sărăcie sau excluziune socială, comparativ cu 5 din 100 de copii cu părinți cu nivel de educație ridicat (universitar și post-universitar).
Participă la brainstorming-ul virtual pe care Fundația îl pune la cale, prin care își propun să găsească 100 de IDEI de INCLUZIUNE SOCIALĂ, inspirate din proiectele în care ești implicat. Membrii Fundației lucrează la o colecție de 100 de IDEI de INCLUZIUNE SOCIALĂ, care vor apărea într-un ghid comun al mai multor ONG-uri și inițiative de incluziune socială. Notează ideea sau ideile tale într-un mesaj pe adresa de email: contact@mihaieminescutrust.ro, până pe data de 29 noiembrie, data la care se încheie campania MET.
Proiectul „ȘURA – Laborator de implicare civică incluzivă”, implementat sub umbrela conceptului „Satul de sine stătător”, investește în capacitarea grupurilor vulnerabile, prin sprijin în infrastructura comunitară și în activități de învățare creativă și experimentală, pentru activarea civică a întregii comunități a satului.
***
Fundația Mihai Eminescu Trust își are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara. Mihai Eminescu Trust are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți.
Despre proiect:
Proiectul ȘURA – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă în Archita a fost creat din necesitatea de a consolida comunitatea, de a crea infrastructura necesara pentru implicare civică, de a organiza activități extra-scolare și de includere socio-culturale a grupurilor vulnerabile. Aceste nevoi au reieșit din aplicarea unui chestionar în cadrul întâlnirilor comunitare organizate în satul Archita pentru elaborarea unui Plan Strategic de Actiune, realizat în 2017. ȘURA: Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă se dorește a fi un model ce poate fi replicat în viitor și în alte sate din zonă și care transpune convingerea Fundației Mihai Eminescu Trust că o societate este mult mai puternică când cetățenii săi sunt implicați activ în dezvoltarea comunităților lor pentru a deveni actori activi ai schimbării.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni și este dezvoltat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, un program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Sloganul programului este: Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm să accesați www.activecitizensfund.ro Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro
Responsabil comunicare Michaela Türk, Fundația Mihai Eminescu Trust
mtuerk@mihaieminescutrust.org
Proiectul „ȘURA – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă” este un proiect derulat de Fundația Mihai Eminescu Trust, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Site-ul proiectului este: https://www.sura-archita.ro/