Rezultate obtinute în proiect – 2022

Comunicat de presă

 

Marți, 6 decembrie, Sighișoara: fundația Mihai Eminescu Trust (MET) anunță rezultatele obținute în 2022 în proiectul său Șura – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă, implementat în satul Archita, județul Mureș.

 

La un an și jumătate după începerea proiectului fundația MET, activă în domeniul păstrării și revigorării patrimoniului cultural și natural al României, trage linie și revine cu rezultatele obținute în anul 2022 în cadrul proiectului comunitar Șura – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă. În cadrul acestuia fundația MET a început lucrările de restaurare a unei șuri tradiționale pe care o va transforma într-un spațiu de evenimente și de lucru pentru locuitorii din Archita care vor să se implice civic și totodată un spațiu de învățare pentru copiii și tinerii din sat. În prezent șura este aproape gata, în această toamnă au fost finalizate instalația electrică, partea sanitară și montarea ușilor și a ferestrelor. Ca parte din proiect, este primul an în care în Archita se organizează pe 1 octombrie Ziua Recoltei, o sărbătoare cu muzică, ateliere de meșteșuguri, dansuri și produse locale ce a avut loc în fața bisericii evanghelice. Ziua Recoltei a fost organizată de către Asociația Descoperă Archita și a strâns laolaltă numeroși locuitori din Archita, dar și vizitatori din zonele apropiate și turiști aflați în Transilvania. Fundația speră ca, odată inițiată, sărbătoarea să devină o tradiție și să fie organizată de către localnici și după finalizarea actualului proiect. Pe lângă faptul că aduce coeziune în comunitate si generează venituri suplimentare în sat, Ziua Recoltei este un motiv bun de a prezenta publicului larg interesat de cultură și autenticitate satul cu cele mai frumoase șuri. Un rezultat al colaborării dintre MET și Descoperă Archita a fost deschiderea Festivalul Haferland care are loc în acest sat în fiecare an, ocazie cu care localnicii se mândresc cu produsele lor locale.

 

Fundația dorește să creeze o masă critică în rândul tinerei generații care să acționeze motivat și responsabil pentru un bine comun. Astfel, alt rezultat al proiectului este înscrierea a 40 de copii din sat în Clubul de activism civic ȘURA, care vor fi implicați în amenajarea unui teren de sport și a unei poteci tematice în grădina șurii. De asemenea, fundația a continuat programul non-formal de educație civică incluzivă format din 5 zile de ateliere educaționale organizate în octombrie 2022 la care au participat 40 de copii din clasele I-IV. Temele abordate au fost: educație sanitară și obiceiuri sănătoase, respect pentru sine și pentru cei din jur, întărirea stimei de sine, teme relevante pentru creșterea gradului de înțelegere a rolului civic prin: jocuri de rol, scenete, activități creative, muzică, dans și mișcare. Un număr de 10 voluntari externi și mai mulți localnici s-au implicat în activitățile proiectului. Alți 17 copii din sat au format o trupă de dans modern, au făcut repetiții și au dansat pentru prima data în viața lor la Ziua Recoltei în fața publicului. Fundația a mobilizat comunitatea într-o activitate de implicare civică: un număr de 50 de voluntari din sat au participat împărțiți pe echipe la curățenia de primăvară a unei bune părți din sat și au rămas apoi împreună în jurul unui ceaun pentru a sărbători acest lucru. În cadrul atelierelor de implicare civică, echipa fundației a discutat cu locuitorii  satului despre posibilitățile de implicare în luarea deciziilor și a realizat împreună cu locuitorii exerciții practice de scriere a unor cereri către Primăria comunei, alegând subiecte relevante pentru campania de advocacy pe care MET o va iniția anul viitor.

Pentru că fundația crede în importanta unei proces constant de educare, în cadrul proiectului nu doar satul Archita se dezvoltă, ci și abilitățile și competențele fundației. Astfel, echipa MET a trecut printr-un proces de formare pentru a învăța să facă fundraising și a organizat Ziua porților deschise cu trei ateliere de meșteșuguri și peste 50 de copii ce au participat alături de localnici din Sighișoara pentru a lărgi cunoașterea publicului în legătură cu activitatea unui ONG de patrimoniu.

 

 

***

Fundația Mihai Eminescu Trust își are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara. Mihai Eminescu Trust are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți.

***

Despre proiect:

Proiectul Șura – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă în Archita a fost creat din necesitatea de a consolida comunitatea, de a crea infrastructura necesara pentru implicare civică, de a organiza activități extra-scolare și de includere socio-culturale a grupurilor vulnerabile. Aceste nevoi au reieșit din aplicarea unui chestionar în cadrul întâlnirilor comunitare organizate în satul Archita pentru elaborarea unui Plan Strategic de Actiune, realizat în 2017.

ȘURA: Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă se dorește a fi un model ce poate fi replicat în viitor și în alte sate din zonă și care transpune convingerea Fundației Mihai Eminescu Trust că o societate este mult mai puternică când cetățenii săi sunt implicați activ în dezvoltarea comunităților lor pentru a deveni actori activi ai schimbării.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni și este dezvoltat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, un program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Sloganul programului este: Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm să accesați 
www.activecitizensfund.ro Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro

 

Responsabil comunicare Michaela Türk, Fundația Mihai Eminescu Trust

mtuerk@mihaieminescutrust.org

 

Proiectul „ȘURA – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă” este un proiect derulat de Fundația Mihai Eminescu Trust, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Site-ul proiectului este: https://www.sura-archita.ro/
https://www.facebook.com/LaboratorSURA

@Active Citizens Fund – Romania https://activecitizensfund.ro/en/
#haide
#ActiveCitizensFund
#Romania
#activecitizens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Implica-te!