Vă salutăm din Archita!
Și azi ținem morțiș să vă prezentăm, cu punct și virgulă, tot ce am reușit să facem în proiect, de la începutul anului:
După cum știți, în acest sat, așezat între colinele domoale din comuna Vânători, Fundația Mihai Eminescu Trust are în desfășurare un proiect interesant: ȘURA: Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă. El răspunde provocărilor comunității din sat: comunitatea are nevoie să fie consolidată, totodată fiind observată lipsa unui spațiu comunitar unde locuitorii să se poate implica și să participe la diferite evenimente și acțiuni. În proiect organizăm activități felurite de educație non-formală cu copii.
Proiectul se desfășoară pentru 36 de luni și este dezvoltat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, un program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Sloganul programului este unul sugestiv: Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
În ultimele șase luni aici s-au întâmplat mai multe acțiuni importante: am continuat lucrările de reabilitare și dotare a șurii care se va transforma, în septembrie, într-un centru comunitar multifuncțional, gândit ca un loc primitor care va găzdui evenimente, ateliere și acțiuni în comunitate. S-au construit spațiile-anexe unde vor funcționa grupuri sanitare și în prezent se lucrează la instalațiile sanitare și electrice.
În primăvară, a fost organizată o acțiune de voluntariat împreună cu comunitatea, o ecologizare la care locuitorii au luat parte, de la mic la mare, și care s-a finalizat cu un networking folositor la care toți participanții au fost invitați, în jurul unui tradițional ceaun fierbinte. Tot în prima parte a anului am organizat cinci ateliere de informare pentru micuții din școală în care i-am motivat să se înscrie în Clubul de Activism Civic – ȘURA.
În luna iulie punem la cale primul brunch din comunitate, astfel încât am organizat întâlniri periodice cu membrii asociației Descoperă Archita, cei care vor fi responsabili de această acțiune. Prin aceasta, ne propunem să dezvoltăm capacitatea locuitorilor satului de a participa, iniția și administra o activitate economică, bazată pe exploatarea durabilă a resurselor locale, umane, culturale și naturale. Brunchul la care vă invităm să luați parte va fi organizat pe 29 iulie, și este inclus în Festivalul Săptămânii Haferland, în prima zi a evenimentului.
În activitatea „Dezvoltarea organizațională, îmbunătățirea comunicării externe a activității MET” Fundația a organizat ”Ziua Porților Deschise”, la început de iunie, la sediul Fundației din Sighișoare și se pregătește să publice un raport general de activitate.
@Active Citizens Fund – Romania
Lucrăm împreună pentru o Europă verde și competitivă.