Lucrarile de restaurare ale SURII au reinceput in Archita

Primăvara nu s-a instalat cu toate drepturile depline în Archita, însă echipa de constructori de la ȘURA – Laborator de experimentare şi implicare civică incluzivă a profitat din plin de zilele calde pentru a se reapuca de treabă la ȘURA – viitorul centru comunitar din sat, parte importantă a proiectului. Suntem peste măsură de încântați că totul începe să prindă contur, iar în fotografiile de astăzi apreciem migala cu care se rostuiesc zidurile exterioare cu mortar de nisip, var pastă și lut.

În Archita, la casa 284, acolo unde o șură veche, cu personalitate, este reabilitată și refuncționalizată într-un spațiu comunitar multifuncțional, echipa de muncitori avansează cu spor. Lucrările de restaurare au reînceput în această lună, după ce, în iarnă au fost sistate din cauza condițiilor meteo neprielnice acestor lucrări. Șurile din Archita sunt emblematice pentru sat, fiind unice, datorită dimensiunii și zidurilor groase de piatră, reflectând bogăția de odinioară a locuitorilor satului. Șura va fi reparată, recompartimentată și va fi amenajată pentru a găzdui acțiuni comunitare, într-un mediu primitor, pe care comunitatea să îl perceapă ca pe un loc pe care îl deține în comun. Trebuie să vă spunem că lucrările sunt realizate în stil tradițional, cu materiale tradiționale. Spre exemplu, cărămizile moi, obținute manual și folosite la ridicarea zidurilor (în partea superioară a construcției) sunt legate între ele cu mortar de nisip, var-pastă și lut.
➡️ Proiectul „ȘURA – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă” este un proiect derulat de Fundația Mihai Eminescu Trust și care beneficiază de o finanțare în valoare de 240.804 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Site-ul proiectului este: https://www.sura-archita.ro/
🌱Lucrăm împreună pentru o Europă verde și competitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Implica-te!