Mihai Eminescu Trust – Ce urmează pentru proiectul „ȘURA-Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă” în 2022
Sighișoara, Județul Mureș
20 ianuarie 2022
La început de an, Fundația Mihai Eminescu Trust din Sighișoara prezintă principalele activități din proiectul ȘURA: Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă, al cărui scop este centrat pe consolidarea comunității, crearea unei infrastructuri necesare pentru implicare civică, organizarea de activități extra-școlare și de includerea socio-culturală a grupurilor vulnerabile. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni în satul Archita, comuna Vânători, județul Mureș, și este dezvoltat de Fundația Mihai Eminescu Trust, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Sloganul programului este Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Finanțarea totală a proiectului este de 270.804 Euro, din care finanțarea EEA Grants este de 240.804 Euro, la care se adaugă o cofinanțare de 30.000 Euro din partea Fundației Mihai Eminescu Trust.
În 2022 vor continua lucrările de reabilitare și dotare a șurii care se va transforma, la finalul verii, într-un spațiu comunitar multifuncțional, destinat desfășurării activităților educaționale extra-școlare și evenimentelor culturale. Șura va găzdui acțiuni comunitare, într-un spațiu primitor, pe care comunitatea să îl perceapă ca pe un loc pe care îl deține în comun.
Proiectul are planificate trei acțiuni de voluntariat împreună cu comunitatea, în primăvară, vară și toamnă, de ecologizare a satului și de amenajare a spațiilor verzi din partea centrală a acestuia, și cinci întâlniri cu membrii comunității pentru prioritizarea nevoilor din Planul de Dezvoltare Strategică. Tot în această activitate, denumită „Democrație la firul ierbii”, se vor organiza vizite de studiu la GAL Târnava Mare Saschiz și la APIA Sighișoara, alături de 15 adulți din comunitate, din grupuri vulnerabile și din Asociația Descoperă Archita. Alte zece persoane vor desfășura două schimburi de experiență la Viscri, la Asociația Viscri începe, și în Mălâncrav, la Sărbătoarea Mărului.
Vara va fi organizat un brunch în comunitate, iar în toamnă va avea loc prima ediție a unui eveniment pentru și despre comunitate: „Ziua Architei”. Va urma un eveniment online de promovare a progresului proiectului și totodată va fi organizat un eveniment de inaugurare a ȘURII, în prezența membrilor clubului de activism civic cu acceași denumire.
În februarie, martie și aprilie vom organiza o serie de activități cu copiii și tinerii din Archita, activități coordonate de voluntari, la care vom invita 30 de copii și tineri să participe la acțiuni menite să le încurajeze devoltarea spiritului civic și să devină membri ai Clubului ȘURA.
În partea a doua a anului, vom organiza șase ateliere de implicare civică la care estimăm că vor participa 70 de copii și tineri, iar către finalul verii vom organiza mult-așteptata tabără.
În cadrul activității 8, „Dezvoltare organizațională”, se va organiza la începutul anului un curs de fundraising, iar două luni mai târziu, se va pregăti planul de fundraising al Fundației Mihai Eminescu Trust. Tot în 2022, spre finalul anului, se va organiza un curs de advocacy.
În ceea ce privește activitatea 9 – „Dezvoltare organizațională, îmbunătățirea comunicării externe a activității MET” va fi publicat un raport de activitate sintetic și va fi organizat evenimentul „Ziua Porților deschise la MET”. Pe lângă toate acestea, planificăm un eveniment de interacțiune cu ONG-urile din zonă în cadrul „Cafenelei Interculturale” precum și o nouă ediție a evenimentului „MET&Friends”, la Sărbătoarea Mărului din Mălâncrav, la mijloc de toamnă.
***
ȘURA: Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă se dorește a fi un model ce poate fi replicat în viitor și în alte sate din zonă și care transpune convingerea Fundației Mihai Eminescu Trust că o societate este mult mai puternică când cetățenii săi sunt implicați activ în dezvoltarea comunităților lor pentru a deveni actori activi ai schimbării.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm să accesați www.activecitizensfund.ro Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro
Fundația Mihai Eminescu Trust își are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara. Mihai Eminescu Trust are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți.
Responsabil comunicare:
Michaela Türk, Fundația Mihai Eminescu Trust
mtuerk@mihaieminescutrust.org
2 Comments
Excelenta postare! Facem un link catre aceasta postare deosebit de grozava de pe site-ul nostru. Continuati cu scrisul minunat.
Vă mulțumim!