Atelierul
/18.06.2021
Merg strună! Atelierele de educație non-formală din Archita au continuat foarte bine vineri de vineri, în cadrul proiectului nostru
ȘURA – Laborator de experimentare şi implicare civică incluzivă. La mijloc de iunie, Olivia, consilier organizațional în Bucureși, a fost alături de Fundația noastră în calitate de voluntar și ne-a dat o mână de ajutor organizând activități legate de geografie, de Archita – sat în care și ea a achiziționat o proprietate – de avantajele și dezavantajele vieții de la sat. În total 25 de copii și adolescenți au participat la cele două ateliere organizate vineri, pe 18 iunie.
Pe lângă activitățile recreative – de data asta ne-am amuzat jucând mima cu meserii – copiii au identificat, rând pe rând, pe planul satului, obiectivele principale din Archita, apoi, grupați în perechi, s-au gândit și au dezbătut foarte matur care sunt avantajele și dezavantajele vieții la țară și vieții la oraș.
Grupa care a susținut traiul la țară a găsit o sumedenie de motive demne de luat în seamă, iar determinarea lor în prezentarea ideilor lor ne-a convins că Archita poate fi în viitor pe mâini bune. Petro și Casian au notat:
„În sat este bine pentru că e aer curat, iar aerul ajută la sănătatea oamenilor.”
„Viața e frumoasă în preajma pădurii.”
„Poți ține animale la curte.”
„E liniște și pace.”
„Copiii se pot juca pe stradă fără grija mașinilor.”
„Poți să îți cultivi fructe și legume în propria grădină.”
„Vara, mirosul fânului e o comoară în sat.”
„Se aude cântecul păsărilor mereu.”
„Putem lua apă din fântânile din sat, care au o apă rece și bună.”
„Iarna copiii se dau cu sania pe dealurile din sat.”
„Toamna satul e un tablou minunat datorită frunzelor.”
***
În lunile iunie și iulie, Fundația Mihai Eminescu Trust desfășoară în fiecare vineri, alături de voluntari inspiraționali, câte două ateliere de educație non-formală pentru elevii claselor I-IV și V-VIII, în vederea înscrierii în Clubul Civic „Șura”, care va fi lansat anul viitor. Mulțumim conducerii Școlii Vînători pentru deschiderea manifestată în buna organizare a acestor ateliere.
Proiectul „ȘURA – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă” este un proiect derulat de Fundația Mihai Eminescu Trust și care beneficiază de o finanțare în valoare de 240.804 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde și competitivă.
Working together for a green and competitive Europe.